​Lettiska studenter skriver om svensk riskkapitalbransch

Under en knapp vecka var Edgars Lapins och Anna Plaudina på besök i Stockholm för att göra intervjuer inför sitt kommande examensarbete om riskkapitalbranschen. De är båda studenter vid Stockholm School of Economics in Riga, som sorterar under Handelshögskolan.

Det blev intensiva dagar med minst två intervjuer per dag allt arrangerat av Stockholm-Ladugårdslandets Rotaryklubb, som även stod för resa och uppehälle. Veckan inleddes med att intervjua Gabriel Urwitz på Segulah, följt av Louise Hedberg på East Capital. Sedan ställde en rad personer upp på intervjuer, alla duktiga ekonomer som kan riskkapitalbranschen. Dessa var Christian Sievert, Max Sievert, Isabella de Feudis, SVCA, och Sofia Avdetchikova, Ratio, samt SEB:s chef för venture capital David Sonnek.

– Vi fick mycket bra information av alla vi intervjuade. Det har gett oss större förståelse för ämnet och intervjuerna kommer att ligga till grund för vårt examensarbete, säger Edgars Lapins.

Anna och Edgars funderade länge på vad deras examensarbete skulle handla om. En idé var att skriva om de ekonomiska effekterna av Rysslands sanktioner, en annan hur prissättningen av varor och tjänster har påverkats i samband med att Euron infördes i Lettland. Det blev ingetdera.

– I stället valde vi att skriva om riskkapitalbranschen. I Lettland är denna bransch både växande och dynamisk. Dessutom ingår entreprenörskap, finansiering, livscykelanalyser och andra spännande saker och ämnet ger därmed en bred förståelse för ekonomi i stort, säger Edgars Lapins.

Det var första gången Anna och Edgars var i Sverige och de gladdes över det varma välkomnande de fick överallt. De hade hört talas om stela svenskar men fann till sin förvåning att det inte alls var sant.

– Vi möttes av vänliga, genuina människor. Vi fick till exempel bo hemma hos en av Stockholm-Ladugårdslandets medlemmar och när en person vi skulle träffa på SEB fick förhinder ställde hans chef upp som inhoppare, berättar de två.

– Den enda oväntade överraskningen var att det inte fanns gratis WiFi i t ex biblioteken. Annat är det i Lettland där det finns gratis internetuppkoppling nästan överallt.

En annan iakttagelse är att många talade om Sveriges låga ekonomiska tillväxt.

– Men de kommersiella bankerna har bara öppet mellan klockan tio och tre på vardagar. Det kanske kan bli en ändring framöver, säger Edgars med ett leende.

PARTNERS