Elisabeth Thand Ringqvist föreslås som ny ordförande för Svenska Riskkapitalföreningen

Torsdag 4:e december 2014

Elisabeth Thand Ringqvist, vd för Företagarna, föreslås av valberedningen som ny ordförande för Svenska Riskkapitalföreningen (SVCA) vid årsmötet i april 2015. Uppdraget innebär att föreningens opinionsbildande arbete växlas upp till att öka förståelsen för riskkapitalets betydelse för Sverige och växande svenska företag.

SVCA företräder såväl buyout och venture capital som affärsänglar. Elisabeth Thand Ringqvist kommer utöver ordförandeskapet att gå in i rollen som styrelseledamot i ett antal Private Equity-ägda bolag och lämnar i och med detta rollen som vd i Företagarna.

– Elisabeth har fått ett enhälligt och starkt stöd i valberedningen. Hon har på Företagarna visat en mycket god förmåga att artikulera företagsamhetens intressen och blivit en näringslivsprofil som tagit en tydlig plats i debatten. Gabriel Urwitz har sedan tidigare anmält att han vill avgå vid vårens ordinarie föreningsstämma. Valberedningens uppgift har varit att föreslå en person som mot bakgrund av den föränderliga värld vi lever i är en person kan fortsätta att driva föreningens talan i viktiga frågor och som dessutom kan bli arbetande ordförande. Vi är övertygade om att vi funnit detta i Elisabeth, säger ordförande för riskkapitalföreningens valberedning Helena Stjernholm.

Elisabeth Thand Ringqvist föreslås ersätta nuvarande ordföranden Gabriel Urwitz vid SVCA:s ordinarie årsmöte i april 2015 och hon kommer att få en mer aktiv roll som arbetande ordförande. Det innebär också att Riskkapitalföreningen intensifierar sitt opinionsbildande arbete.

– Att öka förståelsen för riskkapitalets betydelse för hela ekonomin och tillväxtföretagens som jobbskapare är en viktig utmaning och något som jag även haft med mig i min nuvarande roll. Efter en fantastisk resa med Företagarna i snart fyra år är det rätt tillfälle att pröva nya utmaningar där jag både får jobba aktivt med tillväxtbolag och fortsätta med opinionsbildning, säger Elisabeth Thand Ringqvist.

Tidigare har Elisabeth Thand Ringqvist arbetat som politiskt sakkunnig i näringsdepartementet för dåvarande näringsministern Maud Olofsson (C). Elisabeth Thand Ringqvist är civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. Hon arbetade även under flera år som konsult hos McKinsey & Co, men har också varit på JKL och Prime. Hon är ursprungligen från Frösön i Jämtland och bor idag i Stockholm med man och två barn.

Kontaktpersoner:

Elisabeth Thand Ringqvist, nås genom Företagarnas pressjour 08-406 18 80

Helena Stjernholm, valberedningens ordförande, 08-678 95 00

Gabriel Urwitz, ordförande SVCA, 08-402 87 08

PARTNERS