Länk till film av Timbros seminarium Dyrköpt Populism

Länk till film Timbros seminarium Dyrköpt Populism den 14 maj

Dyrköpt populism – en halvdagskonferens om riskkapitalets betydelse

Parallellt med ropen på begränsning av både vinst och riskkapitalägare i välfärden så finns en medvetenhet om att ökade krav inom vård, skola och omsorg kommer att sätta press på de offentliga finanserna. Utan tillskott från privat kapital och nyinvesteringar kommer notan att bli svår att betala.

Men det finns också en annan, mindre uppmärksammad aspekt på finansieringsfrågan. Hur kommer kvaliteten på de offentliga tjänsterna att utvecklas om den offentliga sektorn förlorar det positiva förändringstryck som konkurrensen från storskaliga privata aktörer medför? Många riskkapitalbolag specialiserar sig på att förena effektiv förvaltning med nyskapande processinnovation, och har lång erfarenhet av att få ordning på tidigare vanskötta verksamheter. Frågan är om vår välfärd råd med bara offentlig styrning?

Timbro bjuder in till ett namnkunnigt halvdagsseminarium där vi diskuterar vad riskkapitalet betyder för samhällsekonomin och för välfärden, och vad vi riskerar med vår nuvarande diskussion.

Program

08.30 Kaffe och smörgås serveras

09.00 Per Strömberg, professor vid Handelshögskolan, talar om hur riskkapitalet påverkar vårt välstånd, var pengarna kommer ifrån och hur deras framgångar påverkar våra pensioner. Dessutom tar Per upp den återkommande frågan om riskkapitalets påstådda kortsiktighet.

09.30 Frågor till Per Strömberg.

09.45 Kort paus

09.50 Välfärdspass – hur kvalitet och effektivitet går hand i hand

  • Bettina Kashefi (chefsekonom, SKL) inleder under rubriken ”Har välfärden råd med en heloffentlig sektor?”.
  • Fredrik Näslund (Partner, NC Advisory AB, rådgivare till Nordic Capital fonder) talar om hur smartare organisation skapar bättre vård till en lägre kostnad.
  • Ralph Riber (vd, Internationella engelska skolan, Sveriges största privata utbildningsanordnare inom grundskolan) talar om hur effektivitet och kvalitet förutsätter varandra.
  • Henrik Jordahl (forskare, IFN) talar om behovet av storskaliga privata aktörer i äldreomsorgen.

11.10 Investeringar i välfärden. Isabella de Feudis (vd, SVCA) om hur investeringssituationen ser ut i välfärdenoch om vad som händer med välfärden när de privata investeringarna minskar.

11.30 – 12.00 Utrymme för publikfrågor och diskussion med talarna.

11.30 – 12.00 Utrymme för publikfrågor och diskussion med talarna.

Pernilla Ström modererar seminariet.

Varmt välkomna!

Malin Sahlén Ansvarig samhällsekonomiska frågor Tel: 070-2122952 Karin Svanborg-Sjövall Ansvarig välfärdsfrågor Tel: 0725 – 17 00 77

PARTNERS