Söker du riskkapital?

En riskkapitalinvestering kan ge dig och ditt företag en möjlighet att växa och utvecklas inte bara genom den direkta kapitaltillförseln utan även genom investerarens branscherfarenhet och nätverk. SVCA är intresseorganisationen för Private Equity och utför inga egna investeringar eller rådgivning.

Riskkapital är en relativt ovanlig form av finansiering, majoriteten av bolag finansieras via försäljningsintäkter, kapital från ägarna, familj och vänner etc. Enligt vår statistik har Venture Capital och affärsänglar de senaste åren fokuserat på tech-bolag med en unik affärsidé som har förmåga att bli globala och skapa nya värdekedjor, därefter kommer Life Science och övriga branscher har haft svårt att få riskkapitalinvesteringar. Nedan följer några generella råd för dig som söker riskkapitalfinansiering.

Läs på om riskkapitalfinansieringens för- och nackdelar

Skapa en affärsplan som beskriver verksamheten och dess mål

  • Tänk på att investeraren vill ha avkastning – förklara tydligt vad produkten/tjänsten gör bättre än konkurrenterna och hur investeringen kommer att skapa värde och hjälpa företaget att bli framgångsrikt.
  • Beskriv vilka som jobbar med företaget, grundare m.fl., då ledningens sammansättning och kompetens ofta är avgörande för att övertyga den potentiella investeraren.
  • En del investerare lägger mindre fokus på affärsplanen än andra då den kan komma att förändras under resans gång – ta reda på hur de vill ha den innan ni lägger ner en massa arbete på den.

Kontakta entreprenörsnätverk

  • Det finns flera nätverk som jobbar med att förmedla sådana kontakter. Några exempel på sådana är: YEOS, SISP, Startupgrind, SUP46
  • Affärsänglar och Venture Capital-aktörer inleder ofta med att bygga relationer och följa med bolagen ungefär ett år innan de bestämmer sig för att investera.
  • Det finns även ett antal offentliga aktörer som gör direkta riskkapitalinvesteringar, exempelvis Almi Invest och Industrifonden.
  • De flesta Venture Capital-aktörerna har en investeringshorisont på ungefär 5-10 år för att utveckla bolaget till dess fulla potential och därefter göra en exit.

Att tänka på vid förhandlingen

  • Om du har möjlighet så ta hjälp av en erfaren investerare vid värdering av företaget och genom förhandlingsprocessen. Riskkapitalbolagen och affärsänglarna gör många investeringar och är mycket erfarna förhandlare.
  • Ta in tillräckligt med pengar direkt, nya finansieringsrundor är kostsamma och tar fokus från den viktigaste uppgiften – att utveckla företaget.
  • Det är samtidigt viktigt att värdera företaget rimligt, investeringen kan vara avgörande för att företaget att ska växa och nå sin fulla potential och en för hög värdering kan avskräcka potentiella investerare.

Våra medlemmar

Privata Venture Capital-aktörer

Privata Venture Capital-aktörer investerar i olika faser i tidiga skeden, huvudsakligen med pensionsfondernas kapital.

Offentliga Venture Capital-aktörer

Offentliga aktörer investerar offentliga medel och kompletterar privata aktörers investeringar.

Affärsänglar och affärsängelnätverk

Affärsänglar är oftast före detta entreprenörer som investerar i branscher som de känner till väl

Observera att cold call är något som sällan lönar sig.

Övriga länkar

Together är EQT Ventures’ Early stage match making platform. Signa upp på together.eqtventures.com, skapa en stark profil och en kort (60sek) videomeddelande. Målet är att få ett första möte med dina första investerare.

Breakit är en nyhetssajt som följer techbolag och startups.

Di Digital är Dagens Industris sajt för internet och tech

Minc är en företagsinkubator i Malmö som erbjuder affärsutveckling, arbetsplats och ett internationellt nätverk.

Startup grind grundades i Silicon Valley och är ett community som aktivt utbildar och kopplar samman entreprenörer över hela världen.

www.techcrunch.com är en internationell nyhetssajt med fokus på techbolag från startups till etablerade bolag. Känt för att ordna TechChrunch Disrupt vilket är en årlig tech-konferens där entreprenörer får presentera sina idéer framför investerare.

www.venturebeat.com är en internationell nyhetssajt som skriver om tech och affärer.

www.verksamt.se innehåller information och e-tjänster från myndigheterna Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket för dig som driver företag.

Young Entrepreneurs of Sweden är en organisation som ämnar bygga nätverk mellan, utveckla och stödja unga entreprenörer.

Se även #Sthlmtech, #Swedentech, #Startaeget, #Startup och andra relevanta hashtags.

PARTNERS